Soldul casei si distribuirea de dividende !

Ce facem atunci cand din diferite motive in cadrul unei firme de contabilitate soldul casei este foarte mare si in mod special special cand acesta este scriptic ?

De obicei, o mare parte din firme de contabilitate muta sumele din soldului casei in alte conturi contabile, operatiune care nu este deloc legala.

Conform art.2 lit.f) din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale acest artificiu este considerat operatiune fictiva.

Ce este de facut ?

Cea mai simpla actiune pe care o poate face o firma de contabilitate ca sa scape de soldul fictiv este sa asimilati soldurile care sunt scriptice cu dividende incasate;

Se va calcula impozitul pe dividende retroactiv, dar si a dobanzilor si penalitatilor de intarziere a platilor acestora.

Impozitul pe dividende in present este de 5% , la care se va adauga si CASS in suma de 10% daca suma dividendelor distribuite este mai mare de 27 600 Lei plafon pentru anul 2021.

Procentul de 10% se aplica la salariul minim brut annual, suma de plata fiind aceiasi indifferent cu cat se depaseste plafonul de 27 600 Lei.

Distribuirea de dividende se poate face dupa incheierea exercitiului financiar, sau trimestrial ! (31.03 – 30.06 – 30.09 – 31.12).

Pentru fiecare distribuire intermediara se va face un bilant intermediar, care se va depune in termen de 30 de zile de la data aprobarii.

Trebuie sa mentionam ca dividendele trebuiesc distribuite doar conform legii, dividendele platite ne respenctand dispozitiile legale se vor restitui.

Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor legale, se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.

Se poate pedepsii cu inchisoare de la 1 la 5 ani cei ce incaseaza sau platesc dividende din profituri fictive sau care nu puteau fi distribuite conform legii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *